Overdenking Koninginnedag 2009
Er zijn zo van die momenten dat je niet vergeet waar je was toen je het nieuws vernam. Op koninginnedag zette ik om drie uur ’s middags archeloos de televisie aan. Koninginnedag was geen feest meer. Met ontzetting keek ik naar de beelden. Van deze plaats wil ik mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden, de families van de gewonden en de Koninklijke familie.
Er zullen natuurlijk veel discussies ontstaan over of en hoe koninginnedag in de toekomst door moet gaan en over de open cultuur in Nederland. In deze overdenking wil ik mijn respect uitspreken voor het Koningshuis. Niet alleen omdat de Koningin zo geweldig haar werk doet, zo betrokken is bij het land of omdat ze zo’n goede invulling geeft aan haar werk. Ze doet al die dingen erg goed, maar mijn respect komt voort uit haar gezag.
Heb je wel eens een brief van de deurwaarder ontvangen? Bovenaan die brief staat niet: ‘Namens de premier’, of ‘Namens de schuldeiser’. Er staat ‘In de naam van de Koningin’. Op het moment dat iemand zich in Nederland moet of mag beroepen op zijn of haar gezagspositie dan beroep je je op de Koningin, want zij is het hoogste gezag in ons land. In Nederland praten we liever niet over gezag, omdat we graag zien dat iedereen gelijk aan elkaar is. Daarom vinden we dat niemand ons mag vertellen wat te doen. Niemand is onze baas. Toch ontkomen we niet aan het vraagstuk wat goed en gezond gezag is.
In de geestelijke wereld werkt het net zo. Een onder Christenen bekende schrijver, Watchman Nee, schreef dat in essentie alles in deze wereld draait om het vraagstuk gezag. Gods vijanden proberen zijn gezag te ondermijnen. Jezus is gekomen om het gezag te herstellen. Daarnaast zijn er miljoenen mensen die het gezag van God proberen te ontkennen. Ze denken door het gezag van God te ontkennen dat ze niet in opstand zijn tegen zijn gezag. Het lijkt op de Nederlandse houding. Het liefst ontkennen we het dat het er is. Totdat de deurwaarder voor je huis staat of je met het recht te maken krijgt. Want dan blijkt het recht dus op het gezag van het hoogste orgaan te functioneren. De brief die dan zegt ‘In de naam van Koningin’ leidt tot een confrontatie met geldend gezag van de Koningin en weet je dat je niet meer om haar gezag heen kan.
Zo kunnen we God en zijn gezag proberen te ontkennen, totdat je wordt geconfronteerd met zijn gezag op het moment dat iemand optreedt in zijn naam. Jezus trad op in de naam van God en is zodoende onze confrontatie met het ultieme gezag dat in dit universum bestaat.
David Koerts, Christelijke gemeente Levend Water
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten